Investeer in het energiezuiniger maken van je woning

De kosten van energie zijn, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, fors gestegen. Voor veel huishoudens maken de energielasten inmiddels een fors deel uit van de totale woonlasten. Om meerdere redenen is het verstandig om te investeren in het energiezuinig maken van de woning.

Lasten beperken, comfort verhogen
De meeste woningen in Nederland kunnen energiezuiniger worden gemaakt. Dit heeft veel voordelen. De maandelijkse lasten van energie worden lager, het comfort van de woning wordt hoger en de bezuiniging op energie draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelen. Daarnaast wordt Nederland minder afhankelijk van de invoer van gas dat voor een deel afkomstig is uit Rusland.

Waardebehoud van de woning op termijn
Het energiezuiniger maken van de woning is ook belangrijk om de waarde van de woning op termijn te behouden. Kopers van een woning worden steeds kritischer op de mate waarin de woning energiezuinig is. Kopers zullen ook gaan merken dat wanneer zij naar de bank gaan om te kijken of zij via een hypotheek geld kunnen lenen om de aankoop van een woning te financieren, banken kritisch gaan kijken of de woning wel voldoende energiezuinig is. Simpel samengevat: een energiezuinige woning zal gemakkelijker te financieren zijn dan een woning die dat niet is.

Goed uitzoeken: wijze van financiering loont
Op allerlei manieren worden op dit moment huiseigenaren geholpen om hun woning energiezuiniger te maken. Er zijn bijvoorbeeld landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidieregelingen. Ook zijn er fiscale regelingen die het gemakkelijker maken om te besluiten de woning energiezuiniger te maken. Daarnaast maken banken die eerder de hypotheek hebben verstrekt, het vaak mogelijk om een extra lening af te sluiten om het energiezuiniger maken van de woning te financieren.

Hypotheek of persoonlijke lening: kwestie van cijfertjes goed op een rij zetten
Het kan zijn dat je voor het energiezuinig maken van jouw woning geld moet lenen. Zo’n lening kan verstandig zijn, wanneer je door de besparing die je daarmee op jouw energielasten bereikt, bijvoorbeeld in drie of vijf jaar, dit geïnvesteerde bedrag terugverdient en vanaf dat moment echt gaat besparen.

Een dergelijke lening kan vaak worden verkregen via de bank die jouw hypotheek heeft verstrekt, maar kan ook via een persoonlijke lening. Welke keuze voor jou het beste is, is vooral een kwestie van rekenen. Vaak heb je bij een persoonlijke lening minder kosten voor het afsluiten van deze lening, maar is de rente wel wat hoger dan bij een hypotheek.

Mocht je willen weten welk bedrag jij kunt lenen om jouw woning energiezuiniger te maken, neem dan gerust contact met ons op. Samen met jou kijken wij dan wat mogelijk is en welke wijze van financiering het beste bij jou past.

ACTIE:
Sluit een duurzaamheidshypotheek vòòr 30 april 2023 en ontvang €150,- korting op de advieskosten. 

 

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie