Eigen-risico-dragerschap voor ZW en WGA? JA of NEE?

Bent u een werkgever die heeft gekozen voor eigen-risico-dragerschap voor de Ziektewet en WGA? Stel u zelf dan nu de vraag: ‘weegt het premievoordeel nog altijd op tegen de extra werkzaamheden in geval van een zieke medewerker’. In de praktijk valt dit voordeel meestal erg tegen. Wij zetten het voor u op een rijtje, lees hier verder…

Voortschrijdend inzicht
Om goed advies te kunnen geven besteden wij jaarlijks vele dagen aan opleidingen. De ontwikkelingen in de wereld én onze branche gaan snel. Wat vijf of tien jaar geleden een goed advies was kan allang weer achterhaald zijn. Daarnaast is een goed advies soms bij een kleiner bedrijf niet écht goed uit te voeren.

Weet wat er op je afkomt bij langdurig verzuim
Zo ook voor het zogenaamde Eigen Risico Dragerschap van de Ziektewet en WGA. Eén van de minst favoriete onderwerpen voor de gemiddelde ondernemer. Verzuim/ziekte kost geld, kost omzet, is meestal niet beïnvloedbaar en zorgt voor heel veel extra werk en kosten. En je kan er ook nog eens mee geconfronteerd worden vanuit al ontbonden arbeidscontracten.

Met name als dat verzuim langer gaat duren wordt het uiterst kostbaar. Overleg met  Arbodienst, de arbo-arts, re-integratiebureau etc.etc.etc.

In onze dagelijkse adviespraktijk blijkt dat sommige bedrijven nog eigen risicodrager zijn. Dit betekent dat, niet het UWV maar de ondernemer zelf de begeleiding en re-integratie gedurende twaalf jaar moet organiseren. En daar blijkt in de praktijk de schoen vaak te wringen.

Weegt het premievoordeel(tje) op tegen de extra werkzaamheden?
Inmiddels is onze ervaring dat, het voordeeltje in praktijk als sneeuw voor de zon verdwijnt als je als ondernemer de begeleiding zelf moet gaan doen. Je MOET van alles want anders een boete of sanctie. En iedereen wil voor zijn werk betaald worden.

Grote bedrijven met een daarop ingerichte organisatie kunnen dit meestal goed inrichten. We hebben het dan over vijf procent van de werkgevers met ca. 38% van de totale Nederlandse loonsom. Oftewel het Grootbedrijf. En daar praat je over serieuze besparingen waarmee het e.e.a. bekostigd kan worden.

Vijf redenen om het zelf (niet) te willen doen

  • Grip op je verzuimkosten (Heb je dit als ‘klein’ bedrijf?)
  • Controle over het verzuimbeleid en re-integratie (Heb je controle als ‘klein’ bedrijf?)
  • Re-integratie. Samenwerking met de verzuim- of WGA verzekeraar (Wil je dit als ‘klein’ bedrijf?)
  • Actief werken aan arbeidsperspectief (Lukt dat binnen je eigen bedrijf?)
  • Besparing op de premie. (En daarvoor krijg je al het hierboven genoemde werk er ‘gratis’ bij)

UWV
Natuurlijk is het UWV niet zaligmakend. Maar de vraag is of je al het werk zelf wil en kan doen? Nadat je je werknemer twee jaar hebt door moeten betalen is er al veel werk door je verzet om de werknemer aan het werk te krijgen. Is je werknemer na alle inspanningen van jou, je arbodienst of re-integratiebureau binnen deze twee jaar nog niet aan het werk? Wat is dan de kans dat dit later nog wel lukt? Maar er worden wel inspanningen van je verwacht. Ik denk dat veel ondernemers dit graag ‘uitbesteden’ aan het UWV.

Conclusie
Er zijn meerdere factoren die van belang zijn. Het premievoordeel(tje) is er daar één van. Om een goede beslissing te nemen is overleg met een adviseur/deskundige belangrijk. Laat je dus goed informeren.

Gratis advies
Een gratis advies: gaat iemand met een tijdelijk contact uit dienst en er is nog geen ander werk? Zorg dat de WW-uitkering is aangevraagd!!!! (en begeleidt dat eventueel)

Ben je nog eigen risicodrager en wil je meer weten? Neem gerust contact op: marcel.buskermolen@poel.nl

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie