Alles over beleggen

Maar weinig Nederlanders houden zich er bewust mee bezig: beleggen. Stel namelijk dat jouw geld minder waard wordt? Dat wil je niet. Toch belegt bijna iedereen in Nederland via een pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. Fondsen waar je elke maand een premie inlegt en die jouw pensioen meer waard laten worden.

Beleggen uit handen geven?
Wil je zelf ‘iets’ met beleggen, dan kun je de werkzaamheden hiervoor uit handen geven. Net zoals bij het pensioenfonds dus. Je kunt bijvoorbeeld participeren in een beleggingsfonds. Dat is min of meer hetzelfde als een mandje verschillende aandelen. Ook kun je ervoor kiezen een vermogensbeheerder in te schakelen die voor jou belegt.

Zelf beleggen?
Zelf beleggen is ook een optie. Je zult dan veel tijd moeten investeren om het beleggen onder de knie te krijgen. Belangrijk is ook dat je om kunt gaan met eventuele stress, bijvoorbeeld als jouw aandelen in het rood staan. Anderzijds zijn de rendementen aantrekkelijk. Zelf beleggen doe je via je eigen bank, of een beleggingsbank zoals Lynx, Binck of Alex.

Defensief of offensief beleggen?
Bij beleggen zijn er verschillende opties. Zeer defensief beleggen is niet veel risicovoller dan sparen. Je belegt dan met name in obligaties. Bij offensief beleggen zijn de risico’s groter. Je belegt dan eerder in aandelen. De kans op een hoog rendement stijgt daarmee echter ook.

Beleggen: iets voor de lange termijn
Beleggen doe je voor de lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe kleiner de risico’s. Er is geen enkele periode in de geschiedenis waarin sparen het in 30 jaar qua rendement heeft gewonnen van beleggen. Kun jij je geld langer missen, overweeg beleggen dan als optie. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden en risico's van beleggen? Maak een afspraak!

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie