Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Let hierop bij het kopen van een bedrijfspand

Wanneer je onderneming groeit, kan de behoefte naar een eigen bedrijfspand ook toenemen. Een bedrijfspand kopen vereist wel een forse investering. Het is een beslissing die ook op lange termijn veel impact kan hebben. Neem de volgende zaken mee bij de overweging om een bedrijfspand te kopen in plaats van huren.

Een eigen bedrijfspand heeft veel voordelen vergeleken met huur. Zo kun je zelf bepalen hoe je het pand vormgeeft en hoef je geen rekening te houden met de huurvoorwaarden. Bovendien bouw je door het aflossen van de financiering eigen vermogen op in plaats van dat je huur moet betalen. Toch zijn er ook aandachtspunten, waaronder:

  • Je moet voldoende vermogen hebben om een bedrijfspand te kopen. Het gaat daarbij niet alleen om het verkrijgen van financiering, maar ook eigen geld voor de bijkomende kosten. Zo is de overdrachtsbelasting 8% (in 2023 10,4%).
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand.
  • Je bent minder flexibel. Het verkopen van een bedrijfspand is lastiger dan de huur opzeggen. 

Zorg dat bedrijfspand aansluit bij je bedrijfsplannen
Het nieuwe bedrijfspand moet passen bij jouw bedrijfsplannen. Zit jouw bedrijf in de groei? Koop een pand waar hier de mogelijkheid voor is. Het zou zonde zijn als je over twee jaar alweer moet verkassen omdat je het pand ontgroeit bent. Denk ook na over de bereikbaarheid. Het is bijvoorbeeld vrij onhandig om een opslagruimte in de binnenstad te hebben, terwijl een kantoorpand op dezelfde locatie juist wel handig is voor medewerkers of klanten. Onderzoek ook de mogelijkheid voor eventuele tijdelijke verhuur, om daarmee extra inkomen te genereren bij tegenwind.

Schakel deskundige hulp in bij de aankoop van bedrijfspand
Heb je een pand gevonden dat aan jouw eisen voldoet? Schakel een expert in om de staat van het pand te beoordelen. Het onderhoud van het pand wordt namelijk jouw verantwoordelijkheid. Een bedrijfsmakelaar kan jou helpen bij het onderzoek naar het bestemmingsplan, mogelijke erfpacht en eventuele vergunningen die je nodig hebt voor bedrijfsactiviteiten. Na het onderzoek van een bouwkundig expert weet je welke kosten voor (noodzakelijk) onderhoud nodig zijn.

Minimaal energielabel C verplicht
Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijfspanden met een oppervlakte groter dan 100 vierkante meter minimaal energielabel C hebben. Al gelden wel uitzonderingen op deze maatregel. In dit artikel lees je wanneer energielabel C verplicht is en hoe het zit in verzamelgebouwen. Let bij de aankoop van een bedrijfspand dan ook goed op het energielabel. In 2030 is het voor kantoren zelfs verplicht om energielabel A te hebben. Neem de nodige stappen voor verduurzaming mee in het maken van een begroting.

Extra kosten bij het kopen van een bedrijfspand
Net als bij de koop van een woning krijg je bij het kopen van een bedrijfspand ook te maken met extra kosten. Denk hierbij aan de taxatiekosten, kosten voor aankoopmakelaar en verbouwingskosten. Daarnaast betaal je ook overdrachtsbelasting, deze wordt in 2023 van 8% verhoogd naar 10,4% van de aankoopsom van het bedrijfpand.

Ook als je het pand eenmaal hebt gekocht, moet je rekening houden met extra kosten die je bij het huren mogelijk niet of niet volledig had. Bijvoorbeeld maandelijkse servicekosten als je in een verzamelgebouw zit, een gebouwenverzekering en onroerendezaakbelasting voor eigenaren. Overigens is dit bij huur doorgaans wel in de huurprijs verwerkt.

Uiteraard moet je een nieuw bedrijfspand ook kunnen financieren. Benieuwd wat jouw mogelijkheden hiervoor zijn en welke kosten je mee kunt financieren? Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier. Onze deskundige adviseurs begeleiden je graag door het financieringstraject.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Poel Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie